Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki çalışmalar, 1953 yılında DNA modelinin çözülmesiyle önem kazanmış, 1980’li yıllarda gelişen teknoloji ve yöntemlerle, 2000’li yıllarda insan genomunun tüm dizisini çıkaran “İnsan Genom Projesi” ile hız kazanmıştır.
Bölümün amacı ve araştırma alanları:
Nadir görülen kalıtsal hastalıkların yanında günümüzde pek çok insanı etkileyen kanser, nörodejeneratif ve diyabet gibi karmaşık hastalıkların moleküler patolojisinin çözümü, Farmokogenetik, tedavide kişisel tedavi ve gen terapi yöntemlerinin geliştirilmesi, Canlı gelişimi, bakteri ve mayaların biyoteknolojide kullanımı, sistem biyoloji ile biyolojik sistemlerin anlaşılması, Biyoinformatik metodlar ile türlerin genetik yapılarının analizi moleküler biyolojinin araştırma alanlarındandır.
İstanbul Arel Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, gelişen dünyada tıp, tarım, endüstri gibi farklı alanlarda her geçen gün daha da ihtiyaç duyulan moleküler biyoloji ve genetik alanında kuvvetli bir alt yapı ile yetişmiş, sorunları çözmede ve yenilikler oluşturmada özgüveni tam, bağımsız çalışabilen, uzman elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Öğrenciler, lisans boyunca aldıkları laboratuar eğitimi yanında yaz döneminde yapacakları staj ile de teorik bilgilerini uygulama ve geliştirme fırsatı yakalayacaklardır.
Çalışma Alanları
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri, lisans programı boyunca aldıkları derslerde edinecekleri bilgi ve deneyim ile akademisyen olarak, yüksek lisans programlarında (master, doktora), endüstriyel kuruluşlarda (biyomedikal, biyoteknoloji), genetik tanı merkezlerinde, tüp bebek merkezlerinde vb. alanlarda kendilerine kolayca yer edinebileceklerdir. Aldıkları İngilizce eğitimi ile de öğrenciler uluslararası düzeyde bilimsel gelişmeleri takip edebilme, uluslararası alanlarda yüksek lisans eğitimi, staj ve iş imkanı kazanabileceklerdir.
WhatsApp Sohbet