Makine sektörü, mühendislik endüstrisinin önemli bir parçası ve birlik ekonomisinin en önemli endüstriyel dayanaklarından biridir. Özellikle tasarım süreçlerini de kapsayan makine imalatının, imalat alanları içerisinde katma değerin en yüksek olduğu alanlardan biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü komple bir makineyi tasarlamak ve ortaya çıkarmak, hem bilgi yoğun mühendislik süreçlerini hem de birçok alanla ilgili altyapı, deneyim ve hassaslık gerektiren imalat süreçlerini içerir. Bir makine yapılamadığında ya da makinesi olmadığında, endüstriyel birçok ürünün de yapılamayacağı yalın bir gerçektir.
Makine programının amacı, her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının bilgisayar destekli tasarım ile tasarlanması ve üretimi (CAD-CAM), bakım ve onarımının yapılması, ölçme ve kalite kontrolün sağlanması, hidrolik ve pnömatik sistemlerle ilgili bilgilere sahip, malzeme tanıma ve muayenesi (tahribatlı-tahribatsız) ile ilgili konularda bilgi ve beceri kazandıran, makine imalat teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir.
Çalışma Alanları
Makine Programından mezun olanlar; iş takip, kalite kontrol, işlem planlama, ısıl işlemci, kontrol ve otomasyon ve teknik servis ve tanıtım alanlarında görev alabilirler.
Mezunların çalışabilecekleri alanlar;
DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri *
* 2024 ÖSYM kılavuzunda yer alan bölümlerdir
WhatsApp Sohbet