fbpx
Tıp Fakültesi

Anesteziyoloji ve Reanimasyon

AKADEMİK

FAKÜLTELER
TIP FAKÜLTESİ

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı cerrahi klinik bilimler arasında yer alan ve 5 yıllık eğitim gerektiren bir tıp uzmanlık dalıdır. Ülkemizde anesteziyoloji 20 Ocak 1956 tarih ve 9212 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren 4/6379 sayılı İhtisas Tüzüğünde yer alarak resmen uzmanlık diplomalarını vermeye başlamıştır. Bu alanda uzmanlık alan ilk iki hekim Dr. Sadi Sun ve Dr. Cemalettin Öner’dir. İlerleyen yıllarda anesteziyoloji ve reanimasyon anabilim dalı uzmanlarının gayretleri ve çalışmaları ile gelişen yoğun bakım ve algoloji bilim dalları anesteziyolojinin iki yandal uzmanlık alanı haline gelmiştir. Tanım olarak anesteziyoloji herhangi bir cerrahi veya tanısal girişim öncesinde, esnasında ve sonrasında, hastanın ağrı duymasını önleyen, yaşamsal fonksiyonlarını takip eden ve söz konusu girişimin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlayan bilim dalıdır.

 

Anesteziyolojinin çalışma alanları arasında ilk sırada planlı veya acil, ameliyathane içinde veya dışındaki her türlü tanısal ya da tedavi amaçlı girişim veya cerrahi geçirecek hastaların ameliyat öncesi, gerekli tetkik ve konsültasyonların organize edilerek hastanın değerlendirilmesi ve işlem öncesi mümkün olan en iyi duruma getirilmesi yer alır. İkinci sırada ise ameliyat esnasında hastanın ağrı duymasının önlenmesi, hayati fonksiyonlarının monitorizasyonu ve takibi, gerekli müdahalelerin yapılması gelir. Ayrıca ameliyat sonrası başta ağrı kontrolü olmak üzere hasta bakımının sürdürülmesi ve hastanın derlenmesi, gerekli durumlarda acil müdahale ve canlandırma işlemlerinin yapılması da anesteziyoloji uzmanının sorumlulukları arasında yer alır.

 

Anestezi uzmanları perioperatif hasta bakımının yanı sıra, yoğun bakım ünitelerinin kurulum ve yönetimi, kalp-akciğer resüsitasyon işlemlerinin tüm sağlık personeline öğretilmesi ve denetiminden de sorumludur. Anesteziyoloji uzmanı mezun olduğunda bir anesteziyoloji ve yoğun bakım kliniğini yönetebilecek, anestezi ve yoğun bakım tedavisi ile ilgili medikal ve paramedikal personeli eğitebilecek, denetleyebilecek-değerlendirebilecek, fizyolojik fonksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve hasta bakımı gibi konularda klinik ve temel bilimler düzeyinde araştırma yapabilecek şekilde eğitim alır.

Program Hakkında

Fakülte Duyuruları



İstanbul Arel Üniversitesi

Duyurular, Haberler, Etkinlikler

Arel Duyurular


 

 

Arel Etkinlikler


 

 

Basında Arel


 

 

Arel Haberler