fbpx

İsveç’in NATO Krizi Değerlendirmesi Arel Üniversitesinde

İsveç’in NATO Krizi Değerlendirmesi Arel Üniversitesinde

31.01.2023

 

Son zamanlarda Ülkemiz ile İsveç arasında artan NATO krizinin ardından birçok vatandaş İsveç’in neden NATO’ya girmek istediğini merak ediyor. Gündemde olan İsveç’in NATO krizini Üniversitemiz İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker’e sorduk. Özgöker İsveç ile Türkiye arasında artan gerilim hakkında önemli bilgiler vererek İsveç’in neden NATO’ya girmek istediğini açıkladı.

 

NATO’ya üye 30 ülkenin bulunduğunu belirten Üniversitemiz İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker NATO’dan dolayı İsveç ile Türkiye arasında yaşanan gerilim hakkında bilgiler vererek İsveç’in kendini koruma altına almak istediğini ifade etti.

“İsveç kendini korumaya almak istiyor”

Özgöker açıklamasında; “İsveç artan Rus tehditlerinden korunmak ve üyesi olduğu AB, OECD, Avrupa Konseyi gibi liberal değerleri savunan Siyasi, Ekonomik ve Sosyal uluslararası örgütleri “ASKERİ” Boyutta tamamlayacak olan NATO’ ya katılıp Avrupa içinde konumunu sağlamlaştırmak için NATO’ ya katılmak istiyor.” dedi. İsveç’in üyelik talebinin veto edilmesi gerektiğini vurgulayan Özgöker İsveç’in NATO’ya katılması halinde ülkemizin Rusya ile savaşmak durumunda kalacağını ifade etti.

 

İsveç NATO’ya Girerse Türkiye’ye yansıması nasıl olur?

İsveç’in Türkiye aleyhinde çalışan siyasi gruplarının ve teröristleri destekleyip barındıran bir ülke olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker İsveç’in NATO’ya girmesi ile Türkiye’nin Avrupa ve NATO içindeki pozisyonunun zayıflayacağını vurguladı.

Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker; “İsveç sürekli Türkiye aleyhinde çalışan siyasi grupları ve teröristleri destekleyip, barındıran bir ülkedir. Türkiye’ye de değişik askeri ve ekonomik ambargolar uygulamaktadır. İsveç’in NATO’ ya girmesi bizim Avrupa’daki ve NATO içindeki pozisyonumuzu zayıflatır. İsveç’in NATO üyeliği Rusya’ya karşı da tehdit oluşturacağı ve Rusya’nın bunu bahane edip İsveç’e silahlı müdahalede bulunması sonucu NATO’nun 5. Maddesi gereği Türkiye’nin de Rusya’ya karşı bütün NATO ülkeleri ile birlikte silahlı karşılık vermesi gerekeceği için bizim için büyük tehlike oluşturacaktır. Onun için Türkiye elindeki son kozu kullanıp İsveç’in NATO üyeliğini VETO etmelidir.” dedi.

 

NATO Nedir, Ülkeler Neden NATO’ya Katılmak İster?


Son olarak NATO ile ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker NATO’yu “Müşterek Güvenlik” örgütü olarak tanımladı.

Özgöker NATO ile ilgili; “Uluslararası Bölüm Başkanı Özgöker; “NATO 4 Nisan 1949 da o zamanki adı SSCB olan Devlet ve onun liderliğini yaptığı Komünist Sistem ve Doğu Bloğu’nun hür Batı Avrupa devletlerinin egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit etmesi üzerine ABD’nin Batı Avrupa’daki liberal rejimleri ve egemen devletleri kendi güvenlik şemsiyesi altında korumak için kurduğu daimi bir “MÜŞTEREK GÜVENLİK” örgütüdür. Soğuk Savaş döneminde ülkeler SSCB’nin tehdit ve tecavüzlerinden korunmak için NATO’ ya katılmak istiyorlardı. Bugün liberal ve demokratik değerlerini muhafaza etmek, potansiyel tehditler, terörizm ve siber güvenlik gibi tehditlerden korunmak için NATO’ ya girmek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

235