28.04.2023
İstanbul Arel Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi ortaklığında “Çocuk Hukuku” Sempozyumunun 2.si düzenlendi.
İlki 16 Aralık 2022 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen “Çocuk Hukuku” konulu sempozyumun ikincisi Üniversitemiz Cevizlibağ Sağlık Yerleşkesinde gerçekleşti. Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyuma Üniversitemiz Fen- Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazlum Çöpür, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslı Makaracı Başak, Adalet Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gözde Zeytin Çağrı, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Sempozyumda açılış konuşması yapan Prof. Dr. Aslı Makaracı Başak çocuk hukukunun geleceğimiz için önemli olduğunu ifade ederek öğrencilere bu konuda güvendiğini belirtti.
Prof. Dr. Aslı Makaracı Başak konuşmasında; “Çocuk gibi korunmaya muhtaç, toplumun bireylerine toplumun bireylerine ilerde mezun olduğunuzda onların avukatı olarak destek olacağınızı düşünüyorum. Öğrencilere bu konuda gerçekten güvendiğimi belirterek sözlerimi tamamlamak istiyorum. “ ifadelerini kullandı.
“Çocuk Yetişkinin Minyatürü Değil”
Programda konuşan Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazlum Çöpür bireylerde çocukluk döneminin önemli olduğunu vurgulayarak çocuk hukuku konusunda böyle bir sempozyumun düzenlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Mazlum Çöpür; “Çocukluk ayrı bir dönem ve çocuk yetişkininin minyatürü değil. Çocuğun farklı bir yapısı var. Çocuğun ruhsal gelişmesi, psikolojik gelişmesi, bilişsel gelişmesi, fiziksel gelişmesi bakımından özellikle ilk 6 yıl çok çok önemli. Dolayısı ile çocuklarda geleceğimiz olduğuna göre çocuk hakları konusunda artık dünyanın her tarafında herkes daha hassas. Bu anlamda düşünürsek çocuk hakları ile ilgili hukukta her geçen gelişiyor ve çocukların yeni yeni hakları kabul ediliyor. Yeni yasal düzenlemeler yapılıyor. Bu iletişim çağında bu medya çağında internet kullanımının bu kadar arttığı bu dönemde çocuklarda kendi haklarını da öğreniyorlar. Çocuk hakları sözleşmesine göre çocuklarında pek çok konuda söz hakkı var. Bu anlamda çocuk hukuku konusunda böyle bir sempozyum düzenlenmesi önemli. Bu nedenle bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum”. Dedi.
“Esenlik Eşitliktedir”
Sempozyumda konunun takdimi için konuşan Kocaeli Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Herdem Belen eşitliğinden öneminden bahsederek şu ifadeleri kullandı;
“Dünya genelinde baktığımız zaman. Fayda; hepimiz matematikten biliyoruz bölmedir. Esenlik eşitliktedir diye düşünüyorum ben. Faydalarda eşitlenir. Matematikten bunu da biliyoruz. Dünya genelindeki insanın rezaleti eşitlikten uzaklaşmayla başlıyor. Kastettiğim insanın tür olarak tekliği. Sırf insan olarak kavranması. Aslında tüm ayrımların kenara bırakılması. Bu ayrımların tohumları çocuklukta ekilir. Akran zorbalığı denen zamandan başlayarak küçüklükten itibaren de topluyoruz bunların meyvelerini. Ama eşitlikle
gidecek olursak dünyanın belki daha yaşanası olacağını düşünüyorum. Ülkemizden iki tane örnek vermek istiyorum. Yüzyıl önce güçlü bir şekilde bu uğraş başlatılmış ama bir ay önce yaşanan hazin bir olay nereye gerilediğimizi gösteriyor. Eğitim kültürü o kadar yaşamsal ki bunu da ortaokuldan derslerimizden biliyoruz. 1921’de Kurtuluş Savaşı’nın göbeğinde Maarif Kongresi toplanıyor yurdumuzda. Kongrede kadınlarla erkeklerin ayrı ayrı oturmasını kabul etmeyen bir Mustafa Kemal karşılıyor bizi. Bir arada oturma fikrinin yüz yıl önce nasıl karşılandığını anlamak için âlim olmamız gerekmiyor.’’ dedi.
Açılış konuşmalarını ve konu takdiminin ardından sempozyum çeşitli oturumlarla devam etti.