31.05.2024
Üniversitemizde “Uluslararası Güvenlik Kongresi, Karadeniz ve Balkanlarda Değişen Stratejik Güvenlik Görünümü: Zorluklar ve Fırsatlar” (Changing Strategic Security Landscape in the Black Sea and the Balkans: Challenges and Opportunities) konulu kongre düzenlendi.
Arel USAM (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından icra edilen, yüz yüze ve çevrimiçi olarak iki gün süren kongrede Karadeniz ve Balkanlar bölgesinin günümüz şartlarında yaşadığı sorunlar ve fırsatlar masaya yatırıldı. Rusya – Ukrayna Savaşı ile göç sorununun da konuşulduğu kongrede önemli bilgilere yer verildi.
İklim değişikliği, uluslararası göç sorunu ve ekomik eşitsizliklerden dolayı oluşan askeri ve askeri olmayan tehditlerin analizi, küresel ve bölgesel rekabetin değerlendirilmesi, sürecin önümüzde yıllarda nasıl gelişeceğine ilişkin konuların tartışıldığı kongreye birçok ülkeden bilgi akışı sağlandı.
“Dünya Çapında Kötüleşen Güvenlik Durumu Balkanlar ve Karadeniz Bölgesini Olumsuz Etkiliyor”
Kongrenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Demirkaya iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlikler, uluslararası göç hareketleri ve dijital geçişle birlikte küresel güç değişiminin başladığını ifade etti.
Özellikle dünya çapında kötüleşen güvenlik durumuna değinen Prof. Dr. Harun Demirkaya; “Bir süredir küresel ölçekte demokratik gerilemenin yaygınlaştığına, uluslararası normların erozyona uğradığına, uluslararası güvenlik ortamının bozulduğuna ve küresel güç değişiminin ilk işaretlerinin ortaya çıktığına tanık oluyoruz. Bu gelişmeler, iklim değişikliği, uluslararası göç hareketleri, ekonomik eşitsizlikler ve dijital geçişlerle birleştiğinde devletlerin karşı karşıya olduğu belirsizlikleri, riskleri ve zorlukları daha da artırdı. Dünya çapında kötüleşen güvenlik durumu Balkanlar ve Karadeniz bölgelerini de olumsuz etkiliyor. Bölge devletleri artan askeri çatışmalar, artan siyasi istikrarsızlıklar ve artan sosyo-ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışıyor. Bu kongre, askeri ve askeri olmayan tehditlerin analizi, küresel ve bölgesel rekabetin bu bölgelerdeki etkisinin değerlendirilmesi ve olayların gelecekte nasıl gelişeceğine ilişkin olası senaryolar üzerinde beyin fırtınası yapılması için değerli bir tartışma platformu olmayı amaçlamaktadır.
“Stratejik Güvenlik Ortamında Son On Yılda Köklü Değişiklikler Yaşandı”
Kongrede konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. A. Ercan Gegez ise kongreye katkı sağlayan Üniversitelere teşekkür ederek ülkemizin stratejik olarak çok önemli bir konumda olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ercan Gegez; Bugün bizimle fikir, bilgi ve birikimlerini paylaşarak önemli bir akademik çalışmanın gerçekleşmesine katkıda bulunacak olan Bulgaristan Angel Kanchev Üniversitesi ve Romanya Iaşi Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi Felsefe ve Sosyal-Siyasal Bilimler Fakültesi’ne şükranlarımı sunuyorum. Karadeniz ve Balkanlar’ın stratejik güvenlik ortamında son on yılda köklü değişiklikler yaşandı. Bölge devletlerinin Avrupa-Atlantik yapılarına entegre olma çabaları ve Rusya’nın bu hamlelere Kırım ve Doğu Ukrayna’ya müdahale ederek karşılık vermesi, belirsizliği, riski ve istikrarsızlığı büyük ölçüde artırdı. Karadeniz ve Balkan devletleri, ekonomik zorluklar, sosyo-kültürel sorunlar ve Avrupa’daki topyekün savaşla boğuşarak giderek zorlaşan bu güvenlik durumuna uyum sağlamaya çalışıyor. Yüzyıllardır hem Karadeniz’in hem de Balkan bölgesinin bir parçası olan Türkiye, bölge devletleriyle yakın siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel bağlarını sürdürmektedir. Bu kongreyi ülkemizde ve güzel şehrimiz İstanbul’da toplayarak, Karadeniz ve Balkanlar bölgesinde ortaya çıkan stratejik güvenlik görünümünü irdelemeyi, devletlerin ve halkların askeri ve askeri olmayan tehdit algılarını araştırmayı ve tartışmayı amaçlıyoruz.” dedi.
İki gün süren kongre çeşitli oturumların ardından kapanış oturumu ile sona erdi.