20.06.2023
İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Ceren Türkcan geliştirdiği “Çevreci Plastik” projesi ile ambalaj sektöründe doğa dostu önemli bir buluşa imza attı.
Doğaya atıldığında toprak tarafından emilebilen, dönüştürebilen gübre içerikli plastik üreten İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Ceren Türkcan geliştirilen gübre içerikli plastiğin ambalaj olarak da kullanılabileceğini belirtti.
Tüketim toplumu olduğumuzdan dolayı sürekli atık çıkardığımızı ifade eden İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Ceren Türkcan toprak ve bitkilerin zarar görmemesi için gübre içerikli plastik ürettiklerini ifade etti.
Öğretim Üyesi Ceren Türkcan; “Geliştirdiğimiz proje, sürdürülebilirlik çerçevesinde doğada çözünebilen ambalaj üretmek üzerine yapıldı. Doğada çok fazla atık oluşmaya başladı. Plastik atıklar, kâğıt atıklar ve bunlardan türemiş pek çok atık bulunuyor. Tüketim toplumu olmamızdan kaynaklı sürekli atık çıkarıyoruz. ‘Bu atıkları doğada yok edebilir miyiz, yok edilebilir atık yapılabilir mi?’ diye düşündük. Normalde kullandığımız her bir ürünün dışında ambalaj oluyor. Bu plastik olabilir, kâğıt içerikli olabilir, naylon içerikli olabilir. Bu ambalajları doğaya attığımız zaman doğada bozulmadan kalıyorlar. Ancak doğada toprak var, bitkiler var. Buradan yola çıkarak laboratuvarda gübre içerikli bir plastik ürettik. Ürettiğimiz materyaller, ilerleyen zamanlarda farklı farklı sektörlerde, farklı farklı alanlarda ambalaj olarak kullanılabilecek. Yani siz bu içerikle elde edilen bir ürünün ambalajını toprağa attığınızda toprak tarafından yavaş yavaş metabolize edilmeye başlayacak ve oradaki bakteriler tarafından daha hızlı bir şekilde parçalanabilecek. Plastik ambalajlar doğada bulundukları zaman yüzyıllarca kalabiliyorken, bizim geliştirdiğimiz malzeme bitkilerin beslenebileceği, bakterilerin beslenebileceği içeriklerden oluşuyor. Buna bağlı olarak çok hızlı bir şekilde kullanılıp hiç atık kalmayacak hale gelene kadar dönüştürülebiliyor. Yani biz bu ambalajları toprağa bile atsak doğayı beslemiş olacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“Gübre İçerikli Plastik Birçok Alanda Kullanılabilir”
Doğaya atıldığında uzunca yıllar çözülmeyen plastik sorununu ortadan kaldıran proje bununla beraber gübreli içeriği sayesinde toprağı besleyerek sürdürebilirliğe önemli katkı sağlarken projenin birçok alanda kullanılabileceğini vurgulayan Öğretim Üyesi Ceren Türkcan,
“Proje kozmetik alanda kullanılabilir, boya şirketleri tarafından kullanılabilir, tarım sektöründe ve topraksız tarım sisteminde kullanılabilir. Kullandığımız gıda ambalajları da dâhil olmak üzere kullanabileceği sektörler neredeyse sınırsız. Üretilen bu malzemeye ‘gübre içerikli plastik’ demek, ‘çevreci plastik’ demek daha doğru olur. Ürettiğimiz disklerin her birinin içerisinde bitkiler tarafından kullanılabilecek farklı farklı besin içerikleri bulunuyor ama aynı zamanda bunlar plastik. Bunların içerisinde hem toprak tarafından emilebilir, dönüştürülebilir, kullanılabilir besinler var hem de ambalaj sektöründe kullanılabilmesi için biraz daha katı halde üretmek için kullandığımız polimerik içerikler var. Şu an disk şeklinde ürettiğimiz malzeme, üstenildiği takdirde ürününü saracak ambalaj formunda da üretilebilir. “ ifadelerine yer verdi.
Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi tarafından sağlanan üniversite-sanayi iş birliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Ceren Türkcan, özellikle geliştirilen projelerin sürdürülebilir olması bakımından bu iş birliklerinin artması gerektiğini ve sanayi kuruluşlarına bu bakımdan önemli görevler düştüğünü ifade etti.