fbpx

Üniversitemizde Hemşirelik Eğitimi Konuşuldu

Üniversitemizde Hemşirelik Eğitimi Konuşuldu

26.04.2024

Üniversitemizde Hemşirelik Eğitimi Konuşuldu

Üniversitemi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Fakültesi tarafından “Hemşirelik Eğitiminde Gerçeğe Uygunluğu Yüksek Simülasyonlar” konulu sempozyum düzenlendi.

İstanbul Arel Üniversitesi Cevizlibağ Sağlık Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Üniversitemiz Onursal Başkanı Kemal Gözükara, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Enver Duran, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Yıldız İyidoğan, Sağlık Bilimleri Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Baykal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Gör Arzu Dikici’nin yürütücüsü olduğu ve TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı tarafından desteklenen 122S930 numaralı proje kapsamında “Hemşirelik Eğitiminde Gerçeğe Uygunluğu Yüksek Simülasyonlar” konulu sempozyumda sağlık alanında yapılan simülasyon uygulamaları hakkında önemli bilgiler verildi.

“İstanbul Arel Üniversitesi Olarak “Beceri Karnesi” Uygulamasına Geçtik”

Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin mezun olmadan birçok konuda yetkin olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ülkü Baykal, İstanbul Arel Üniversitesi’nde öğrenciler için tasarlanan “Beceri Karnesi” ile öğrencilerin özellikle uygulama alanında daha yetkin ve donanımlı bir şekilde mezun olacaklarını ifade etti.

Prof. Dr. Ülkü Baykal; “Hemşirelik eğitimi hem kurumsal hem de uygulaması olan bir eğitim. Ağırlıkla da beceri kazanmaya, o becerinin de yetkinlik düzeyine getirilmesini gerektiren bir eğitim vermek durumundayız. Klinik uygulamaya çıktığında öğrencilerimizin önceden bunu laboratuvar ortamında yapmaları, belli bir beceriyi kazanmaları gerekiyor ki hastaya zarar vermesin.  İstanbul Arel Üniversitesi olarak bu sene beceri karnesi uygulamasına geçtik. Birinci sınıftan itibaren her bölüm kendisi için olmazsa olmaz becerileri listeledi. Bunları laboratuvar ortamlarında daha sonra da uygulama ortamlarında öğrenciye öğretmek, yaptırmak ve de mümkünse yetkinliğini kazandırmaya çalışıyoruz. Bu bizim için çok öncelikli bir konu. Biz meslek üyesi yetiştiriyoruz. Bu meslek üyesininde uluslararası standartlar ve ulusal standartlar bağlamında yetkinlik kazanması gereken alanlar var. Biz diplomayı verdiğimiz zaman bunu kazandırmak noktasındayız. İstanbul Arel Üniversitesi Hemşirelik Bölümü olarak akademisyenlerimizi simülasyon eğitimine gönderdik. Biz hemşirelik eğitimimizi geliştirmek için yeni teknolojileri eğitimin içine sokmak için çaba harcıyoruz.” dedi.

“Teknoloji ile Beraber Becerilerimizi Geliştirmek Durumundayız”

Etkinlikte konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Yıldız İyidoğan ise konuşmasında teknolojinin sadece yeterli olmadığını öğrencilerin teknoloji ile beraber kendilerini geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Yıldız İyidoğan; “Hakikaten teknoloji baş döndürücü hızıyla gidiyor. Simülasyon uygulamaları havacılık eğitimlerinde yapılırdı. Sonra tıp alanına geldi. Ameliyatlarda, anatomi eğitimlerinde ve bir süre sonra moleküler düzeyde olan değişimleri inceleyen simülasyonlar tasarlandı. Bu hakikaten eğitimde çığır atlattı. Klasik eğitimle harmanlaşmamış bir modernize edilmiş bir eğitim öğrencilere çok fazla yerleşmiyor. Onun için teknolojinin takıldığı yerde simülasyona güvenmeden bizim kendi becerimizi de oturtup, simülasyonla da güçlendirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Teknolojinin Yanında Olmalıyız”

Simulasyonların teorik ve uygulamalı eğitim alanında konunun pekiştirilmesi açısından oldukça önemli olduğunu işaret eden Üniversitemiz Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Enver Duran ise Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.

Prof. Dr. Enver Duran; “İnsanlar okuduklarının ancak yüzde 10’nu hatırlayabilirler. Eğer görsel bir şey varsa yüzde 50’sini hatırlarlar. Kendileri anlatırsa yüzde 70’ini hatırlar. Yaşarlarsa bu aran yüzde 90’a kadar çıkar.  Artırılmış sanal gerçeklikte damarların bulunması, özellikle çocuklarda, çok önemli. Arıtılmış sanal gerçeklikle yapılan eğitimin çok faydalı olacağına, hastalıkta teşhisten tedaviye, hastaların takibinde önemli rol oynayacaktır. Çünkü hastanın üzerinde yaptığınız hatayı geri alma şansınız yok. Ama artırılmış sanal gerçeklikte hatalar veya doğru gidişler size gösterilecektir. Eğer bu kutsal meslekte başarılı olacaksak, teknoloji bizim yanımızda, bizde teknolojinin yanında olmalıyız. “ ifadelerini kullandı.

 

Hemşirelik alanında yapılan ve yapılması gereken çalışmalara değinen çeşitli oturumlarla devam eden sempozyum teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.