fbpx

Türkiye’de Sıfır Atık: Tespitler, Beklentiler ve Fırsatlar

Türkiye’de Sıfır Atık: Tespitler, Beklentiler ve Fırsatlar

28.03.2023

İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (AREL USAM) koordinasyonunda “Türkiye’de Sıfır Atık: Tespitler, Beklentiler ve Fırsatlar” konulu ulusal kongre düzenlendi.

Doğal kaynaklarımızın korunması, sera gazı emisyonlarını azaltmak, çevre kirliliğinin önlenmesi bakımından en önemli konuların başında “Sıfır Atık” konusu geliyor. İstanbul Arel Üniversitesi 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü öncesinde ülkemizde yapılması gerekenleri “Türkiye’de Sıfır Atık: Tespitler, Beklentiler ve Fırsatlar Ulusal Kongresi” nde gündeme aldı.

25 Mart Cumartesi günü çevrim içi olarak başlayan kongrenin açılış oturumuna İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Arel USAM Müdürü Prof. Dr. Oktay Bingöl, Tıp Fakültesi Dekanı Mustafa Cem Uzal, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Göse, İstanbul Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık Şefi Lütfü İlkbahar ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Çevrim içi olarak iki gün süren kongre de sıfır atık ile ilgili çeşitli tespitler ortaya koyularak çözüm önerileri sunuldu. Sekiz ana oturumdan oluşan kongrenin birinci gününde “Sıfır Atık ve Kavramsal Yaklaşım” , ikinci gününde ise “Sıfır Atık Girişimleri ve Uygulamaları, Sıfır Atık Teknolojileri” başlıkları ele alındı.

sıfır 2

“Sıfır Atık Sayesinde 347 Milyon Ağacı Kesilmekten Kurtardık”

Kongre’ye aynı zamanda başkanlık yapan İstanbul Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık Şefi Mustafa Lütfü İlkbahar ülkemizdeki Sıfır Atık süreci ile ilgili bilgiler verdi.

Mustafa Lütfü İlkbahar yaptığı konuşmada; “Sıfır atık 2017 yılında büyük bir toplumsal ve ekonomi dönüşümü hareketi olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre Şehircilik Binası’nda başladı. 2018 yılı başında ise İstanbul İl Müdürlüğümüzde ve ardından da tüm Türkiye’de uygulamaya geçti. Yine 2018 yılında İstanbul Valiliği bünyesinde ilimiz genelinde uygulamaları geliştirmek üzere bir “Sıfır Atık Ofisi” kurduk. Benimde başında bulunduğum bir ekiple İstanbul’da bulunan 12 bin 700 kamu binasında, okullarda, üniversitelerde sıfır atığa geçiş sağlandı. 2018-2019 gibi özel sektör buluşmalarını başlattık. Bununla beraber alışveriş merkezleri, zincir marketler, oteller, lokantalar, havalimanları ve marinalar gibi birçok sektörde eğitim çalışmaları yaptık. Buraların sıfır atık uygulamasına geçmesini sağladık. Aradan geçen bu 5 -6 yıllık sürece baktığımızda yüzde 13’lerde olan geri kazanım oranı şuan yüzde 27’lerin üzerine çıktı. Sıfır atık ilk başladığında yüzde 35’lik bir hedef vardı, bunu da adım adım yaklaşılıyor.  Buradaki geri kazanım oranıyla tüm Türkiye’de 347 milyon ağacı kesilmekten kurtardık. 572 milyon metreküplük su tasarrufu sağladık. Bu büyük çevre hareketi sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da kabul gördü. Ülkemizin iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında hazırlamış olduğu sıfır atık kararı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 30 Mart Sıfır Atık Günü ilan edildi. Dolayısı ile ilkini bu yıl kutlayacağımız 30 Mart Sıfır Atık Günü’nü de şimdiden kutluyorum. “ ifadelerini kullandı.

“Doğal Kaynaklarımızı Korumak İçin Sıfır Atığa Önem Vermek Durumundayız”

Açılış oturumunda konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez geri dönüşümün hala geliştirmeye açık bir konu olduğunu vurgulayarak doğal kaynaklarımızın korunması için sıfır atık konusunun önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ercan Gegez; “Atıkların geri dönüşümü konusu son yıllarda gündemde çokça yer alan ancak hala geliştirilmeye muhtaç bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Atıkların geri dönüşüm süreçlerine dâhil edilmeden doğrudan bertaraf edilmesi hem ülkemiz hem de gelecek nesillerimiz için olumsuz sonuçlar doğuracak. Bu açık bir gerçek. Bu bakımdan atıklarımızı geri dönüştürmedikçe doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırıyoruz ve dünyanın dengesinin bozulmasına sebep oluyoruz. Bundan dolayı ülkemizde sıfır atık yaklaşımının esas alınmasıyla bu sürecin geri çevrilebileceğine inanıyoruz. Çevresel risklerin en aza indirilmesi ekolojik dengemizin korunması bu planlamaların başarısına bağlı. Üniversitemiz bu kongreyle sıfır atık alanındaki çalışmalara akademi, iş dünyası ve yerel yönetimlerinde katılımıyla katkı sağlamayı hedefliyor. Bu çok önemli bir misyon. Dolayısı ile bu misyonla var olan durumun analizi ve alınması gereken önlemler dünya örnekleri üzerinden sanırım bu kongrede tartışılmış olacak. Böylesine önemli bir konunun akademik olarak da tartışılması ihtiyacına binaen zamanında inisiyatif alarak süreci başlatan başta Arel USAM Müdürü değerli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Oktay Bingöl ve Kongre Eş Başkanları değerli öğretim üyelerimiz Selma Şekercioğlu ile Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği İstanbul İl Müdürlüğü Sıfır Atık Şefi Mustafa Lütfü İlkbahar’a taktirlerimi sunuyorum.  Tüm bu süreçte yer alan kurumları ve kişileri teker teker kutlamak istiyorum. Ayrıca kongrenin organizasyonunu gerçekleştiren Organizasyon Komitesi üyelerine Kongre Bilim Kurulu’nda yer alan ve birikimleriyle etkinliğe bilimsel değer katan değerli akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sözlerime burada son verirken Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zor dönemde ulusumuza sabır ve metanet diliyor kongrenin başarılı olmasının temenni ediyorum. “ ifadelerini kullandı.

İki gün boyunca çeşitli açılardan değerlendirilen “Türkiye’de Sıfır Atık: Tespitler, Beklentiler ve Fırsatlar Ulusal Kongresi” kapanış oturumunun ardından sona erdi.

sıfır atık 1