17.01.2024
Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin TÜBİTAK’tan Yatırım Tabanlı Girişimcilik Desteği ve Mükemmeliyet Mührü aldı.
İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Polimer Teknolojiler ve Kompozit Uygulama ve Araştırma Merkezi (ArelPOTKAM) Müdürü Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin’in yürütücülüğünü yaptığı “Bitkisel Atıklardan Biyobozunur Ambalaj Üretimi” projesi ile TÜBİTAK’tan yatırım desteği almaya hak kazandı.
TÜBİTAK genç girişimcileri destekleyerek geliştirdikleri yenilikçi ürünlerini ve hizmetleri milli teknoloji hamlesi doğrultusunda seçti. TÜBİTAK 1812 – Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı kapsamda iki aşamalı eleme sonucu 2885 iş fikri başvurusundan seçilen 153 girişimciye mükemmeliyet mührü verilmesi uygun bulundu. Uygun bulunan iş fikirlerinden bir tanesi de Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin’in projesi oldu.
TÜBİTAK’ın da yatırımcı ortak olarak yer alacağı iş fikrinin başarılı bulanmasının ardından diğer bir kurucu ortağın da İÜC’den Dr. Funda Özkök olduğu Anonim Şirketi İstanbul Üniversitesi Teknokent içinde kuruldu.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin TÜBİTAK’tan yatırım almanın gurur verici olduğunu belirtti. İş fikrindeki amaçlarının çevreci, sağlıklı ve globalde ticarileşebilecek ürünler elde etmek olduğunu ifade etti. Dünyanın ekolojik ayak izinin artması, okyanustaki balıktan pet şişeden su içen insana kadar her adımda ortaya çıkan mikroplastik kirliliği soruna çözüm bulmak istediklerini söyleyen Doç. Dr. Y. Müge Şahin, bitkisel atıklarla katkılandırılmış, sağlıklı ve sürdürülebilir biyobozunur gıda ambalajı geliştirileceklerini belirtti. Ayrıca, globalde yapılan yeni yasal düzenlemelere cevap verebilecek ve global ihracat için önemli bir ister haline gelen biyobozunur ambalajlama sistemleriyle de sürdürülebilirliği amaçladıklarını bildirdi.
Şahin, üretecekleri biyobozunur malzemenin, dünyada kullanımı gün geçtikçe sınırlandırılan petrol türevli plastik malzemelerin yerine kullanılabilecek, çevreci, sağlıklı ve globaldeki yasal düzenlemelerle de pek çok sektörün kullanması gereken malzemeler haline geldiğini aktardı.
Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin, “Bilim dünyasında elde ettiğimiz bulguları, endüstri ile birleştirerek somut çözümlere dönüştürmek, asıl hedefimizdir. Bu girişim, sadece ambalaj sanayinde değil, aynı zamanda çevreye duyarlılık konusunda da toplumsal bir farkındalık yaratma amacını taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
İstanbul Arel Üniversitesi olarak ArelPOTKAM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin ve araştırmacı ekibini kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.