fbpx

Siyasetin Nabzı İstanbul Arel Üniversitesi’nde Attı

Siyasetin Nabzı İstanbul Arel Üniversitesi’nde Attı

10.05.2024

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından “Siyaset ve Yönetim: Küresel ve Yerel Dinamikler” konulu ulusal kongre düzenlendi.

İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesi’nde düzenlenen kongreye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Demirkaya, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Üç farklı salonda, toplamda 10 oturumda gerçekleşen kongrede; toplumsal farklılıklar ve dezavantajlı gruplar, dijital dönüşüm, siyasal iletişim, yerel yönetim politikaları, kent ve çevre politikaları, Avrupa Birliği çalışmaları, küreselleşme ve ekonomi, kamu politikaları ve personel yönetimi, uluslararası siyaset, savaş ve göç çalışmaları konuları tartışıldı.

“Siyaset Hayatımızın Her Alanında”

Kongrede açılış konuşması yapan Kongre Koordinatörü Doç. Dr. Volkan Tatar, kongre ile ilgili bilgiler vererek siyaset ve yönetim kavramlarından yola çıkıldığını ifade etti.

Siyasetin hatamızın her alanında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Volkan Tatar; “Aslında iç içe olan iki kavramdan biz burada yola çıktık. Bu iki kavram içerisinde siyaset olumsuz anlam yüklenen bir kavram. Siyaset yapma dediğimiz zaman negatif bir anlam üzerinden gideriz. Çok siyasetçi biri dediğimizde bunu iyi bir özellik olarak görmeyiz. Ama gerçekte bu böyle mi, zamanla anlam mı değişmiş bu açıdan düşünmemiz gerekiyor. Birde yerine kullandığımız ama aynı anlamı olmayan politika kavramı vardır. Onu, sanki biraz daha ılımlı kullanırız. İki kavramı da nasıl incelersek inceleyelim, sonuçta yönetim bunun içerisindedir. Aslında bizim için önemli olan boyutu yönetim boyutu. Siyaset onunla birlikte kullanılır. Kavram aslında çok geniş. Ama yönetim bunun her aşamasında var. Küresel ve yerel dinamikleri artık ayıramıyoruz. En yerel birimdeki yöneticinin küresel nedenlerden etkilendiğini görüyoruz. Siyasetin içerisinde halkla ilişkilerin, iletişimin, yönetimin içerisinde olduğunu düşünürsek, multidisipliner bir alan olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

“Son Yıllara Damgasını Vuran En Önemli Kavram; Değişim”

Son yıllarda yaşanan küresel ve teknolojik gelişmelerin hayatımızın her alanını derinden etkilediğini ifade eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Demirkaya, kongrenin uygulayıcılara ve bilim dünyasına önemli sonuçlar vereceğini ifade etti.

Prof. Dr. Harun Demirkaya; “Hepinizin bildiği üzere son yıllara damgasını vuran en önemli kavram değişim. Her alanda değişiyoruz. Her alanda olduğu gibi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı da işin içinde. Her şeyden önce varlığımızı tehdit eden iklim değişikliği, ülkemizi tehdit eden göç olgusu, hayat kalitemizi etkileyen ekonomik sorunlar, eşitliksizlikler daha da önemlisi her saniye yeni bir çağ açan teknolojik ilerlemeler tabiatıyla yönetim anlayışı ve siyaseti de değiştirmekte, dönüştürmekte, başka boyutlara taşımakta. İşte bu kongrenin amaçlarından biri değişimin dinamiklerini iyi izleyerek hatta değişimi proaktif bir biçimde ön görerek yenilikçi bir çözüm üretmek ve bu çözümlerin birçoğunda belki bu platformlarda tartışarak gerek ülke bilim camiasına gerekse uygulayıcılara çıkarımlarda bulunmak olacaktır. Hem bilim dünyası için hem siyasetin aktörleri için oldukça önemli sonuçlar vereceğini düşünüyorum.” dedi.

“Her Siyasetçinin Bir Fayda Merkezi Gibi Çalışması Lazım”

Kongrenin multidisipliner yaklaşımla hazırlanmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, her siyasetçinin fayda merkezi gibi çalışması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ercan Gegez; “Kongre temelinde siyaset ve yönetim gibi bir başlık altında daha geniş bir multidisipliner yaklaşım ortaya konmuş. Şu anda en revaçta olan bilim alanı “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi”. İlginç bir şekilde dünya everiliyor. Eskiden firmalardan söz ederken artık bireylerden söz etmeye başladık. Dünya siyasetinde artık ülkelerden ziyade bireyler ön plana çıkmaya başladı. Bireyler üzerinden ülkeler konuşulmaya başladı. Türkiye ve dünyada her siyasetçinin bir fayda merkezi gibi çalışması lazım. O yüzden bu çalışma çok önemli. Yerel bir inisiyatifin küresel etkilerini gözlemek oldukça mümkün. Buradaki en önemli şey de yerel dinamiklerin küresel oluşumlara yön vermede öncü olması. Türkiye küresel dinamiklerden etkilendiği kadar yerel dinamikleriyle de küresel dinamikleri etkilediği oranda daha iyi noktalara gelecektir diye düşünüyorum.” dedi.

Kongre heyetine teşekkür belgelerinin takdiminin ardından sona eren açılış oturumu üç farklı salonda gerçekleşen oturumlarla devam etti.

 

Kongrenin birinci oturumunda;

Prof. Dr. Harun Demirkaya’nın oturum başkanlığında; “Toplumsal Farklılıklar ve Dezavantajlı Gruplar”,

Prof. Dr. İbrahim Melih Baş’ın oturum başkanlığında; “Küreselleşme ve Ekonomi”

Dr. Öğretim Üyesi Sibel Çalışkan Ercan’ın oturum başkanlığında; “Yerel Yönetim Politikaları” konuları konuşuldu.
Kongrenin ikinci oturumunda;

Prof. Dr. Nalan Büker’in oturum başkanlığında; “Dijital Dönüşüm”,

Dr.Öğretim Üyesi Levent Uzunçıbuk başkanlığında; “Kent ve Çevre Politikaları”,

Doç.Dr. Esra Aydın Göktepe başkanlığında; “Kamu Politikaları ve Personel Yönetimi” konuları masaya yatırıldı.

Kongrenin üçüncü oturumunda;

Prof. Dr. Murat Mengü başkanlığında; “Siyasal İletişim”,

Doç.Dr. Aslı Kelkitli başkanlığında; “Avrupa Birliği Çalışmaları”,

Doç.Dr. Volkan Tatar başkanlığında; “Uluslararası Siyaset” konuları tartışıldı.

Kongrenin son oturumunda ise Prof. Dr. Celil Uğur Özgöker’in başkanlığında “Savaş ve Göç Çalışmaları” konuşuldu.