Meslek Yüksekokulu

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı

AKADEMİK

MESLEK YÜKSEKOKULU

Tıbbi görüntüleme teknikleri programlarını tamamlayan kişilerin iş ve kariyer olanakları genellikle oldukça geniştir. Bu programları bitirenler genellikle sağlık sektöründe çalışabilirler ve çeşitli pozisyonlarda görev alabilirler. İşte tıbbi görüntüleme teknikleri programları mezunlarının iş ve kariyer olanaklarından bazıları:

1. **Radyoloji Teknisyeni / Teknikeri**: Radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri, radyografi, manyetik rezonans görüntüleme (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teknolojileri kullanarak hasta görüntülerini oluşturur ve doktorların teşhis koymasına yardımcı olurlar.

1. **Ultrasonografi Teknisyeni**: Ultrasonografi teknisyenleri, ultrason cihazlarını kullanarak vücut içi organların ve dokuların görüntülerini oluştururlar. Gebelik takibi, kalp ve damar görüntülemesi gibi alanlarda çalışabilirler.

1. **Nükleer Tıp Teknisyeni**: Nükleer tıp teknisyenleri, radyoaktif ilaçlar kullanarak vücut içi organların ve dokuların işlevlerini değerlendirirler. Teknisyenler, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve sintigrafi gibi teknikleri kullanarak görüntüler elde eder.

1. **Radyasyon Terapisi Teknisyeni**: Radyasyon terapisi teknisyenleri, kanser tedavisinde kullanılan radyasyon tekniklerini uygularlar. Tedavi sürecinde hasta pozisyonlama ve radyasyon dozajı gibi işlemlerde görev alırlar.

1. **Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) Teknisyeni**: MR teknisyenleri, manyetik rezonans görüntüleme teknolojisini kullanarak detaylı vücut görüntüleri elde ederler. Bu teknisyenler, hasta hazırlığından görüntüleme sürecine kadar birçok aşamada sorumluluk alırlar.

1. **Bilgisayarlı Tomografi (BT) Teknisyeni**: BT teknisyenleri, bilgisayarlı tomografi cihazlarıyla vücudun kesitsel görüntülerini oluştururlar. Bu görüntüler genellikle teşhis ve tedavi planlaması için kullanılır.

Kariyer açısından, tıbbi görüntüleme teknikleri programlarını tamamlayan bireyler genellikle hastanelerde, tıbbi merkezlerde, özel kliniklerde veya diagnostik görüntüleme merkezlerinde çalışabilirler. İş bulma olanakları genellikle iyidir ve teknolojiye olan sürekli talep nedeniyle bu alanlarda çalışan uzmanlara olan ihtiyaç devam eder.

Ayrıca, bu pozisyonlar genellikle iyi bir maaş ve istikrarlı bir kariyer sunar. Teknik bilgi ve hasta bakımı becerileri önemli olduğu için, bu alanda çalışanlar genellikle sağlık profesyonelleri ve hastalarla doğrudan etkileşim içinde olurlar.

Program Hakkında

Meslek Yüksekokulu Duyuruları