Uygarlık tarihi süresince insan ve doğanın yarattığı tüm somut ve soyut değerleri kültürel ve doğal miras olarak tanımlamaktayız. Bu değerlerin korunması ve bozulmadan gelecek kuşaklara aktarması var olan toplumların ortak kaygısıdır. Tüm bu toplumların geçmişleri ile var oldukları dikkate alındığında, kültürel mirasların korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının önemi daha da ön plana çıkmaktadır.
Kültürel mirasın korunması geçmiş kadar geleceğin değerlerini oluşturmak için de önemlidir.
Bu noktada toplumların üzerinde yaşadığı topraklarda bulunan, somut kültürel ve doğal mirasların gelecek kuşaklara aktarılması için, restorasyon ,koruma ve belgeleme faaliyetlerini planlı ve bilimsel bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. Tüm bu faaliyetlerin bilinçli ve bilimsel bir şekilde , uluslararası standartlarda uygulayabilecek , çağdaş gelişmeleri takip edebilen, pratik ve teorik becerilerle donatılmış teknik elemanların yetiştirilmesi öngörülmektedir.
Dikey Geçiş Sınavı
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmesini sağlayan bir sınavdır. Mimari Restorasyon Programı mezunları DGS ile farklı fakülteler altında yer alan birçok lisans programına geçiş yapma imkânına sahip olmaktadırlar. Böylece sahip oldukları ön lisans diplomasına ek olarak lisans diploması da edinebilmektedirler.
DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri *
DGS ile Geçiş Yapılabilecek Açıköğretim Lisans Bölümleri*
* 2024 ÖSYM kılavuzunda yer alan bölümlerdir.
WhatsApp Sohbet