ORC-ID Nedir?
Bazı yazar isimlerindeki benzerlikler ve kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soyadlarının değişmesi, isimlerin yazılış biçimlerindeki farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir. Bir araştırmacıya ait çalışmaların toplu olarak görüntülenebilmesi ve analizlerde doğru verilerin kullanılabilmesi için akademisyenlerin kimlik tanımlamasının yapılması zorunlu bir hal almıştır.
Open Researcher and Contributor ID (ORC-ID), uygulaması farklı yayınevi ve paydaşların desteği ile başlatılmış ortak bir girişimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Amaç; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasıdır. Ayrıca ORC-ID sistemler arası iletişimi sağlamakta ve kimlik doğrulama imkânı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunmaktadır.
ORC-ID, bireysel araştırmacılar için kullanılan özgün ya da kişiye özel tanımlayıcıların merkezi bir kaydını tutar. ORC-ID diğer yazar tanımlayıcı sistemlerle arasında açık, şeffaf bir bağlantı mekanizması oluşturarak, akademik iletişimde uzun zamandır devam eden isim belirsizliği sorununu çözmeye adanmış kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. ORC-ID, URL bağlantısı ifade eden benzersiz, 16 basamaklı bir tanımlayıcıdır. Örneğin, https://orcid.org/0000-0002-3973-4664. ORC-ID bağlantısı, ORC-ID web sitesinde temsil ettiği yazarın profiline bağlantı kurar. ORC-ID hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
ORC-ID Neden Kullanılmalı?
Kimler ORC-ID’ye İhtiyaç Duyar?
Bir araştırma yapan ve yayınlayan tüm İstanbul Arel Üniversitesi personeli veya öğrencisi ORC-ID’ye sahip olmalıdır.
ORC-ID Nasıl Alınır?
ORC-ID hesabı oluşturmak ve daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız.
Form doldurularak kayıt işlemi tamamlanmış olur.
Yayınlarınızı ORCID’e ekleme
Bilimsel yayınlarınızı ORCID sistemine yüklemek için “Works” kısmındaki “Add Works” sekmesi üzerine gelip “Search & link”e tıklayabilirsiniz.
Daha sonra çıkan başlıklardan size uygun olan organizasyona tıklayarak bilimsel yayınlarınızı bağlayabilirsiniz.
Mevcut çalışmalar “Add Work Manually” butonu tıklanıp, gelen alanları doldurarak yapılabildiği gibi hızlı ve toplu bir şekilde yayınların tanımlanması da mümkündür.
Scopus Author ID (Elsevier) profilini ORCID hesabına bağlama
Scopus Author ID kimliğinizi bağlamak için yazar arama sayfasında isim ve soy isminizi aratarak arama sonuçlarından size ait yayınların olduğu isme tıklayın. Burada bir kaç tane benzer isim çıkabilir. “Affiliation” kısmında hesabın hangi üniversite/enstitüye bağlı olduğunu gösterir. Size ait olanı seçip yazar bilgilerini gösteren sayfaya girdikten sonra sağ tarafta bulunan “Connect ORCID” e tıklayınız. Buradan sizi ORCID sistemine yönlendirecektir. Giriş yaptıktan sonra ilk adımda, varsa size ait olan başka eşleşmeleri de seçerek “Start” tuşuna basın.
Web of Science Researcher ID (Publons) profilini ORCID hesabına bağlama
Research ID kimliğinizi ORCID sistemine bağlamak için Publons hesabınızın olması gerekmektedir. Hesabınızı açtıktan sonra profilinizde sol tarafta yer alan “Settings” başlığı altındaki “Account“a tıklayın. Sizi bağlantı kurabileceğiniz seçeneklerin olduğu sayfaya yönlendirecektir. Buradan ORCID‘i seçerek bağlayabilirsiniz. Size ait olanı seçip yazar bilgilerini gösteren sayfaya girdikten sonra sağ tarafta bulunan “Connect to ORCID“e tıklayınız. Buradan sizi ORCID sistemine yönlendirecektir. Giriş yaptıktan sonra ilk adımda, varsa size ait olan başka eşleşmeleri de seçerek “Start” tuşuna basın.
WhatsApp Sohbet