İlk günden beri toplumsal, siyasal ve teknolojik gelişmelerden etkilenen Türk Sineması, sürekli bir değişim ve gelişim içinde olan dinamik bir yapıya sahiptir. Türkiye’nin sosyolojisinden etkilenen ve aynı zamanda bu sosyolojiye etki eden, çift yönlü bir işlevselliğe sahip olan Türk Sineması her zaman toplumsal ve sanatsal tartışmaların odağında olmuştur. Dr. Rahime Akikol Kasaba ve Kış Uykusu filmleri üzerinden Nuri Bilge Ceylan Sineması’nda kurgu kullanımını araştırdı. Yazar tartışmasını, Türk Sinemasının en önemli auteur yönetmenlerinden biri olan NBC sinemasının kurgusal değişimini, yönetmenin ilk flmlerinden biri olan Kasaba ile yönetmenin son filmlerinden biri olan Kış Uykusu’nun kurgu biçimleri üzerinden yapıyor.
Renk, sinemanın biçimsel araçlarındandır ve ona estetik katan, anlam yaratıcı bir öğe olarak önemlidir. Dr. Rahime Akikol’un Sinema ve resim sanatlarını buluşturan renk olgusu üzerine odaklanan bu çalışması, filmlerin renk atmosferi, renk şemaları (paletleri), sinemada rengin işlevleri, sinemada renk tasarımı bileşenleri; sanat yönetimi, sinematografi, post prodüksiyon ve 2000 sonrası Türk sineması teorik çerçevesinde gerçekleşmiştir.
Dr. Öğr. Üyesi Nur Tuğçe Biga
Prof. Dr. Nalan Büker Yeni Medya Üzerine… kitabında “Televizyon Teknolojisi ve Yeni Medya” başlıklı bölümü kaleme almıştır.
WhatsApp Sohbet