“ChatGPT Yeni Bir Sürecin Habercisi”
05.04.2023
İstanbul Arel Ünivestesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican global ekonomi ve global ekonominin ülkemize etkisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ChatGPT, metaverse, blokzinciri, ticari uzay çalışmalarıyla küresel ekonomide yeni bir sürece girildiğini belirten Doç.Dr. Cüneyt Dirican 2022 yılından itibaren ülkelerin tedarik yönünde sıkıntılar yaşadığını belirtti.
İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından ekonomik olarak daha zor bir sürece girdiğimizi belirtti. 2019 yılının sonlarında başlayan pandemi krizi ve ardından devam eden Rusya Ukrayna Savaşı ile birlikte global ekonominin özellikle tedarik yönünde sorun yaşadığını belirten Dirican ChatGPT, metaverse, blokzinciri, ticari uzay çalışmalarının global ekonomide yeni bir sürece girildiğinin habercisi olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Cüneyt Dirican “4. Sanayi Devrimi”ni Ortadoğu’daki yaşanan sorunlar, pandemi , Rusya-Ukrayna Savaşı ve nükleer savaş krizi gibi problemlerin küresel enflasyonu olumsuz etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı;“
“2000 yılındaki dot.com krizi sonrası dijital ekonomi ile girilen Endüstri 4.0 ile oluşan teknolojik hızlanma ve 2008 yılındaki Lehman Brothers ile oluşan küresel finansal kriz sonrasında siyah kuğuların miktarı her geçen gün daha da arttı ve bu tarz ekstrem risklerin daha sık görüleceği bir döneme girdik. Son olarak pandemi, “Soğuk Savaş” ile birlikte Türkiye’de yaşanan son deprem felaketi sonrası küreselde ve bizim özelimizde zorlu bir süreçten geçiyoruz. 20. Yüzyılın başına doğru hızlanan “3. Sanayi Devrimi” sonrasında doğal kaynaklara hızla erişim için tetiklenen “1. Dünya Savaşı” kapitalizmin hızlı sermaye büyümesini “1929 Buhranı” ile düzeltirken, bu büyük kriz sonrasında dünya ekonomileri talep yönlü sorunla yüzleştiler ve yönetim, pazarlama fonksiyonları daha çok öne çıktı. 21. Yüzyılın başında şahit olduğumuz internet odaklı süreç “4. Sanayi Devrimi” ile hız kazandı ve 9/11 ile Ortadoğu’daki sorunlar son olarak Rusya-Ukrayna Savaşı ile yayılırken, nükleer savaş riski, 2020 pandemisi gibi siyah kuğular, 2022’de küresel enflasyon ve bankacılık krizi ile yeni zirvesine ulaştı ve bu sefer ekonomiler tedarik yani arz yönlü sorun yaşıyorlar.”
“ChatGPT, Meteverse, Blokzinciri Yeni Girilen Sürecin Öncü Sarsıntıları”
Üretimi reel ekonomi ile dengeli bir şekilde götürenlerin doğru patikaya evrildiğini belirten Doç. Dr. Cünyt Dirican son günlerde çok konuşulan ChatGPT, meteverse ve ticari uzay araştırmalarının küresel ekonomide yeni bir sürecin habercisi olduğunu ifade etti.
Fed’in ve ABD hazinesinin artan faiz yükü, gelişmiş ekonomilerin bütçe açıkları ve yapışkan enflasyonları, süreci ve sorunu önümüzdeki yıllara daha fazla yayacak.” sözlerini kullandı.
“Faiz Paranın Fiyatıdır”
Paranın fiyatını faizin belirlediğini ifade eden Doç. Dr. Cüneyt Dirican ülkemizde yaşanan deprem felaketinin küresel krizle çakıştığını ve süreci olumsuz etkilediğini vurguladı.