fbpx

COVID-19 Döneminin Ekonomik, Finansal, Sektörel Etkileri Kitaplaştı

COVID-19 Döneminin Ekonomik, Finansal, Sektörel Etkileri Kitaplaştı

02.08.2024

İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Muhasebe ve Finans Yönetimi Öğretim Üyesi Cüneyt Dirican’nın editörlüğünde hazırlanan “Covid 19 Döneminde Ekonomik, Finansal ve Sektörel Gelişmeler” isimli bölüm yazarlı kitap Scala Yayıncılık tarafından yayımlanarak raflarda yerini aldı. Ülkemizde COVID-19 dönemindeki sektörel, finansal ve ekonomik gelişmeleri en kapsamlı ve güncel bilgilerle hem akademik hem de profesyonel bir bakış açısı ile aktaran kitap, İstanbul Arel Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde çalışan öğretim elemanları tarafından pandemi döneminden itibaren yapılan çeşitli çalışmalarla kaleme alındı. Konusunda uzman diğer yazarlarında yer aldığı “COVID-19 Döneminde Ekonomik, Finansal ve Sektörel Gelişmeler” adındaki bölüm yazarlı kitap, Scala Yayıncılık çatısı altında raflarda yerini aldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Arel Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican şu ifadeleri kullandı; “Küresel pandemi sonrasında oluşan uzaktan eğitim ve çalışma, sessiz istifa gibi yeni kavramlar, küresel enflasyon dalgası ve arz şokları, yapay zekâ alanındaki gelişmeler, ekonomi ve finans başlıklarında gündemi meşgul ederek geniş bir yer tutmaya devam ediyor. Finansal piyasalarda kur ve reel piyasalarda ticaret savaşları sürerken COVID-19 ile birlikte ekonomilerde bir anda kapanmalar başladı. Hazinelerin bütçe açıklarının ekonomileri ayakta tutmak için rekorlar kırdığı dönemde, kripto paralara ve borsalara büyük bir ilgi oluştu. Bu süreçte birçok sektör sıkıntı yaşarken, üretimler aksadı, iş yapış şekilleri değişti. Evler ofis oldu, esenlik ve sağlık, sürdürülebilirlik kurumlarda öncelik oldu.”

 

“Küresel Ticaretteki Aksaklıklarla Dünya Farklı Bir Evreye Daha Girmiş Oldu”

“Kendi kendine yeterli ülke olmanın önemi anlaşılırken, aşılanmalar sonrasında ekonomiler hızla açılmaya başladı. Bu süreçte aksayan üretimler, arz ve enerji şokları ile birleşip küresel enflasyona neden olurken, merkez bankalarının ülke hazineleri ile birlikte para arzını hızla arttırmaları ve Keynes’in Likidite Tuzağı’na yol açmaları süreci daha sıkıntılı bir hale soktu. Pandemi döneminde zorlanan sektörler ve şirketler bu sefer de yüksek faiz oranları ile üretim ve yatırımlarda sorunlar yaşamaya devam ederken, yeni başlayan sıcak savaşlar ile küresel ticaretteki aksaklıklarla dünya farklı bir evreye daha girmiş oldu.

“Pandemi ile Birlikte Yaşanan Sektörel Sıkıntılar Bir Kitapta Toplandı”

2020 ve 2022 arasında, COVID-19 pandemisi döneminde farklı sektörlerde yaşanan sıkıntılar kitaplaştırıldı. Pandemiden en çok etkilenen enerji, havacılık, turizm, bankacılık, sigortacılık, sermaye piyasaları, e-ticaret, perakende, FinTek ve lojistik sektörleri bir kitapta toplandı. Türkiye ve dünyada yaşananları, alınan önlemleri, tüm bunların sektörlere ve piyasalara yansımalarını bir araya getiren bu yeni kitapta, uzmanlar kendi tecrübelerinden hareketle ortaya tarihi bir arşiv kaydı çıkardı.

7 bölümden oluşan kitapta enerji sektörünü Pelin Yinaç Çavuş, havacılık sektörünü Burcu Yıldız, turizm sektörünü Aslı Mert Karagöz, bankacılık sektörünü Arzu Arzova, sigortacılık sektörünü Bilge Karadağ, sermaye piyasalarını Berra Doğaner, e-ticaret/perakende/FinTek/lojistik sektörlerini Cüneyt Dirican kaleme aldı. Aradan geçen bu kısacık zamandan sonra bugün birçoğumuzun hatırlamadığı veya hatırlamak istemediği sürecin kurumsal ve ulusal hafızada kalması adına hazırlanan eser, gelecek kuşaklara bir tecrübe aktarımı özelliği taşıyor.

Editörlüğünü Doç. Dr. Cüneyt Dirican’ın üstlendiği, Scala Akademi’nin deneyimli ekibiyle sürece destek verdiği, profesyoneller için bir başvuru kitabı, akademisyenler için ise araştırmalarında ve çalışmalarında kaynak niteliği taşıyan 256 sayfalık bu titiz çalışmaya kitabevlerinden ve online kitapçılardan ulaşabilirsiniz. “

Kitapla ilgili detaylı bilgi almak için;

 cuneytdirican@arel.edu.tr veya iletisim@scalakitapci.com adreslerinden iletişime geçebilirsiniz.